Инжектиране на дървета / tree or trunk injection

Фирма Mr. Green предлага инжектиране на дървета с различни препарати:

Ако дървото Ви страда :

повяхнали листа, петна по листата, пожълтели листа, увредена корона, увредени корени при строителство и строителни дейности, падат игличките или видимо дървото боледува или умира, дървото пожълтява или вехне, има въшки, миниращ молец, корояди, гъсеници, ако Вашето дърво не изглежда добре, тече му лепкав сок, ако някой клон изсъхва, или му жълтеят листата не през есента, предлагаме третиране на дървета без пръскане !

Фирма Mr. Green може да помогне!

Можем да поставим диагноза, можем да предпишем и проведем лечение. Може и да бъде успешно, и дървото да оцелее. Важно е да следим състоянието на дърветата около нас и при най-малък признак, да действаме. Повечето хора забелязват, че растението боледува твърде късно !

Предлагаме инжектиране и имплантиране на дървета с:
 • фунгициди : Дърветата не могат да бъдат излекувани от гъбни патогени напълно, препаратите единствено подтискат развитието на болестта. Добре е, че чрез инжектиране, препарата се вкарва вътре, в дървото и не трябва да мислим как ще достигне до засегнатия участък.
 • Фосфорни активатори – отново за третиране на гъбни заболявания, само че тези реагенти активират „имунната сиситема“ на дървото.
 • инсектициди – за третиране на различни видове корояди, които по друг начин не могат да бъдат достигнати, тъй като се намират вътре, в дървото, също и за всякакви други вредители.
 • антибиотици – за различни бактериални заболявания
 • биологични препарати: за биологично лечение
 • торове – за лечение на хлорози и общо подхранване на дървета.
 • Ретарданти (TGRs – Tree Growing Regulators) :
  за подтискане на буен растеж, оформяне на компактна и по-плътна корона (в световната практика се използват за намаляване на броя на подрязванията на улични насаждения – там където се извърщват такива) за подтискане на цъфтеж(не се предлага) – при дървета с неприятна миризма на цвета или плода, падащи и замърсяващи автомобилите и настилките плодове, цъфтеж на тополи...
 • Активатори (Boosters) – комбинация от различни фитохормони, аминокиселини и торове, активиращи бурно развитие на кореновата система, вегетация във всички растителни клетки, и подпомагащи фотосинтезата. Използват се при дървета със силно повредена коренова система при изкоп, натравяне със соли(през зимата), при пресаждане на свръхедроразмерни екземпляри...

Третиране на дървета с различни химикали без стандартното „пръскане“

През последните десетилетия с промяната на климата и масовата глобализация дървесната растителност все повече започва да страда от неизлечими болести и масови нападения от прекомерно развили се вредители. Големите дърветата е почти невъзможно да бъдат третирани (листно) чрез пръскане с разтвори на пестициди или торове. Свидетели сме на масови измирания на цели гори. При пръскане(с мощна пръскачка или самолет) само малка част от препарата достига до листната маса на растението. Не винаги можем да противодействаме в такъв едър мащаб, но в градска среда, в обитаемата зона на хората, може да се извършва индивидуално третиране на ключови екземпляри. Има алтернативни методи за прилагане на лечение и торене на дървета, които могат да бъдат много по-ефективни, по-добре премерени/прецезирани, и най-важно – много по-безвредни за хората. Чрез първите два от изброените по-долу методи вкарваме в проводящата система на дървото 100% от препарата, с много по-завишена концентрация на активно вещество.

 • инжектиране на дървета (tree/trunk injection)
 • имплантиране на дървета (tree/trunk implantation)
 • инжекции в почвата/поливка с концентриран препарат в корените (soil injection/drenching)
 • пръскане на ствола на дървото (trunk basal spray)

Методите могат да се комбинират за постигане на по-висок резултат. Има много информация в интернет пространството по въпроса и всеки, който се интересува и знае малко английски, може да разгледа една добре структурирана статия тук.

Ефектът може да бъде поразителен, стига да разполагаме с конкретния препарат и да го употребим в подходящия момент. Другото предимство на третирането на дървета без пръскане е фактът, че в зависимост от препарата, процедурата се извършва веднъж на 1, 2 или 3 години. В САЩ извършват опити с инжектиране на дървета от 1925год., имат развита глобална система за известяване кога какви болести и вредители се разпространяват и препоръчителни програми за лечение на дървета. Всеки краен потребител знае, че може да провери на съответния сайт и да си планира какво трябва да направи тази пролет дори да не е специалист. Имплантиране на дървета например е метод, който се извършва само с един винтоверт.

Всичко това е прекрасно, но в нашата държава няма как да си го позволим: не защото е твърде скъпо - българинът си обича природата и ще намери 100-200лв. , за да спаси бора на двора; не защото дърветата ни са здрави - те измират поголовно, дори няма кой да ги отсече(нас ни учат да ги лекуваме като ги отсичаме); а защото не можем да се сдобием с препарати, предназначени за някой от изброените по-горе методи. Ясно е, че американските препарати не отговарят на нормативите в Европа(на Руския пазар се намират), но и европейските не се намират в България. Защо – ами българските фирми/представители на големите световни производители като BASF, Syngenta, Bayer... , не се интересуват от този тип продукти, защото трябва да платят големи такси, а няма да имат големи ползи..., а колко време ще продължи процеса по регистрация на всеки препарат...
...хубавото единствено е, че можем да се сдобием с устройство за инжектиране. Има не малко различни системи за инжектиране: микроинжекции, макроинжекции, с ниско или високо налягане... Можем да четем и да се интересуваме много, да се превърнем в агрономи(лошото е че агрономите от тези понятия и идея си нямат), да сравняваме активни вещества и да правим сметки за постигане на необходими концентрации, за да получим ефект... бъркаме коктейли и... оказва се, обаче, че тази година много сме закъснели... Защото за нашия регион няма откъде да знаеш кога да инжектираш с добре забъркания коктейл, няма как да видиш прогнозата на съответната служба, която да информира за бъдещия сезон какви летящи твари ще дойдат да гризат смърчовете, боровете или кестените? Кога точно да третираме, и с какво... Дано да не дойдат в бъдеще да гризат ясените и дъбовете, и елите.... Дотук в София обикновени смърчове не останаха, сега гризат сребристите(смърчове – те били по-устойчиви)... Секвоите са доста оредели(нападнати от гъбен патоген), скоро ще започнат да измират масово... Боровете също ги изядоха... На Витоша, на Алеко всички сме виждали драматичните гледки през последните десетина години... Дървета на по 100, 200, 300, 500 години измират масово и никой нищо не може да направи.

Разбира се, някои видове ще се приспособят (както бряста след холандската болест, е сега се развива с доста по-храстовиден хабитус и големи екземпляри вече никога няма да видим), някои ще изчезнат напълно, други ще ги заместят... Надявам се скоро зеленият облик на нашето обкръжение да не се загуби, и едни или други дървета да дават представа за сянка още дълги години.

Ние можем само да се опитаме да съхраним хубави големи екземпляри, докато „пандемията“(например от корояди) не изчезне. ...не само за собствено удовлетворение(да запазим сянката на стария дъб над софрата на вилата), но да съхраним и предадем нещо за идното поколение. Това е и единствения начин градиско-парковото изкуство в България и по света да просъществува в бъдеще.

л.арх. Камен Попов